NUOVO CAFFE s.r.o.
V Újezdech 2, 621 00 Brno

Provozní doba: 7:30 - 16:00 hod

tel: +420 549 273 192
Zelená linka: 800 269 259

Cibetková káva

Už jste o ní slyšeli? Jak se dělá? Jak chutná? A proč je tak drahá?

Co to je cibetková káva a jak vzniká

Cibetková káva pochází původně z Filipín, nyní se produkuje v několika oblastech Indonésie. Nejedná se však o žádný speciální druh kávy, od běžné kávy se liší specifickým způsobem sběru. Ten totiž obstarávají cibetky – masožravé šelmy, které si svůj jídelníček zpestřují těmi nejvyzrálejšími kávovými plody (někdy se jim také říká kávové třešně). Cibetky stráví pouze dužinu a zrníčka, tedy kávová zrnka, projdou téměř neporušená jejich trávicím traktem.

Cibetková káva se poté na rozdíl od té běžné nesbírá na stromech a keřích, ale na zemi ve formě cibetčího trusu. Poté se pere, suší a dále zpracovává jako každá jiná káva.

Jak chutná a proč je tak ceněná

Vypadá to jako rozmařilost – proč bychom měli vyrábět kávu z něčeho, co už před námi nějaké zvíře snědlo, nestrávilo a vyloučilo jako trus. Nesmíme ale zapomínat na to, že cibetky jsou velmi vybíravé a pozřou jen ty opravdu nejlepší plody. Navíc enzymy, které se nachází v žaludku těchto šelmiček, odbourají z kávových zrn některé látky. Nápoj připravený z cibetkové kávy je tak mnohem lahodnější a při pití nezanechává v ústech nepříjemnou hořkou pachuť.

Podle některých má cibetková káva chuť hořké čokolády, podle jiných zase chuť karamelu bez typické kávové hořkosti, někteří v ní dokonce cítí i švestky – nám nezbývá nic jiného, než ji ochutnat a vytvořit si vlastní názor.

A kolik tedy stojí

Cena jednoho kilogramu cibetkové kávy se pohybuje od 10.000 do 18.000 Kč, tedy od 70 do 125 Kč za jednu porci (7 g). Takže už se nemusíte divit ceně za espresso z cibetkové kávy ve vaší oblíbené kavárně, ani tomu, proč ji nenaleznete v našich automatech. Tato vysoká cena není ovlivněna jen komplikovaným způsobem získávání kávových zrn, zdlouhavým pátráním po cibetčích „hromádkách“ ale také omezenou produkcí (pohybuje se pouze v tisících kilogramů ročně).

A nešlo by to snadněji a levněji

Moderní doba samozřejmě přeje moderním řešením. V současné době se vyrábí i cibetková káva bez cibetek – kávové plody se nechávají fermentovat synteticky vyrobenými enzymy. Výsledkem je produkt s prakticky identickou chutí i kvalitou, navíc je tento způsob výroby i finální káva mnohem levnější.

Tak co, vyrazíte na cibetkovou nebo si vystačíte s některou „obyčejnou“ kávou z naší nabídky?