NUOVO CAFFE s.r.o.
V Újezdech 2, 621 00 Brno

Provozní doba: 7:30 - 16:00 hod

tel: +420 549 273 192
Zelená linka: 800 269 259

Život kávy

Věděli jste, kde se káva pěstuje, jak se sklízí a zpracovává?

Káva je neobyčejný voňavý nápoj, který neodmyslitelně patří do našeho běžného i svátečního dne, kde se potkáváme s obchodními partnery a přáteli. Ať už doma, v kanceláři či v kavárně. Podmanivou vůni a lahodnou chuť oceníte, jestliže se dostává kávě patřičné péče ve všech fázích života – během pěstování, sklizně, zpracování, pražení, mletí i samotné přípravy.

Káva se pěstuje v tropických a subtropických oblastech.

Arabica se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe. Arabika roste v nadmořských výškách 600 – 2000 metrů na mořem. Podíl arabici činí 75% celosvětové sklizně kávy. Arabica má příjemně kyselou chuť a obsahuje méně kofeinu.

Robusta: Asijské země pěstují téměř výhradně robustu, která je silnější a má výraznou hořkou chuť. Robusta roste v nižších nadmořských výškách. Pro dosažení dokonalé vyvážené chuti a příjemného silného povzbuzujícího efektu tyto dva druhy mícháme.

V našich automatech vám nabízíme zrnkovou kávu, která je směsí arabicy a robusty z několika různých oblastí. Tím je dosaženo lahodné chuti a vyváženého obsahu kofeinu.

 

SKLIZEŇ

Stromky kávovníku dávají své první plody až po třech či čtyřech letech. Zrna, která nakupujeme jsou semena kávovníku. Ty jsou uložena v peckovicích - plodech podobných třešním, které se v době sklizně vybarvují dočervena až fialova. Peckovice arabiky dozrává po 6 až 8 měsících, robusta potřebuje 9 až 11 měsíců. Doba sklizně se mění podle zeměpisné polohy. Severně od rovníku (Etiopie, Střední Amerika...) se káva sklízí od září do prosince. na jih od rovníku (Brazílie, Zimbabwe...) pro změnu v dubnu či květnu, může se však protáhnout až do srpna. V zemích okolo rovníku (Kolumbie, Uganda...) je možno kávu sklízet téměř po celý rok.

Metody zpracování:

–      Suchá metoda, během níž se zrnka měsíc suší na slunci a následně loupají ze slupek.

–      Mokré zpracování - získává se mnohem kvalitnější káva. Spočívá v promývání a selektování kávových třešinek arabici vodou. Slupka se loupe ihned po této proceduře, následuje fermentace v kvasných nádržích a teprve až po té přichází moment sušení. Díky tomu chutná tato káva svěže, ovocně, květinově a kyseleji.

–      Kompromisem je polopromytá metoda, která produkuje kávu s plnějším tělem s výraznou sladkostí.

 

PRAŽENÍ

V procesu, v němž zrnka mění svou barvu i chemickou strukturu, jsou potřebné velké zkušenosti a vědomosti. Zrna při pražení ztrácejí cca 20% své původní váhy a naopak nabírají na objemu, a to až o 40%. Každý typ kávy vyžaduje odlišnou dobu a specifickou teplotu pražení, která se při samotném pražení mění. Optimální pražení pro konkrétní typ kávy je nutné. Jestliže se upraží zrna při nižší teplotě nebo nedostatečně dlouho, aromatické oleje nevystoupí na povrch a káva má nevýraznou chuť. Pokud však trvá pražení příliš dlouho nebo je nastavena příliš vysoká teplota, pak je káva nedobrá, slabá a má spálenou pachuť. Pražení trvá 10 – 15 minut. Je důležité, aby byla zrna při pražení v neustálém pohybu, aby pražení bylo rovnoměrné. Po prvních devíti minutách dojde k lupnutí (first crack), signalizujícímu, že se velikost zrnka zvětšuje a spouštějí se v něm důležité chemické změny – objevují se postupně karamelizující cukry, vystupují aromatické oleje a ustupuje kyselost. Po dalších 6 minutách přichází druhé prasknutí, které ohlašuje konec celé procedury. Doba pražení ovlivňuje sílu kávy. V severských zemích je v oblibě káva  jemnější a proces se  zastavuje už po prvním lupnutí. V Itálii a ve Španělsku si dávají načas a vyčkává se na druhé lupnutí.

Jakmile zrna ztmavnou, musí se co nejrychleji ochladit, aby se zabránilo úniku éterických olejů, zachovala kvalita a vůně kávy.

  

MLETÍ

Káva nahrubo mletá – vhodná na překapávanou kávu a do kávovarů, které protlačují vodu kávou

Káva středně jemně mletá – nejlepší pro typ tlakových konvic mokka espreso

Káva jemně mletá – vhodná pro přípravu v papírových filtrech a pro espreso. Práškově umletá káva je jediná vhodná pro přípravu turecké kávy.

Zatímco po upražení je možné ve vhodných obalech skladovat kávu i několik měsíců, nejlepší nápoj získate pouze z čerstvě namleté kávy. Přesně takovou dostanete v našich automatech nebo si ji můžete uvařit v automatickém kávovaru.