NUOVO CAFFE s.r.o.
V Újezdech 2, 621 00 Brno

Provozní doba: 7:30 - 16:00 hod

tel: +420 549 273 192
Zelená linka: 800 269 259

Kde se vzala horká čokoláda?

Kdo objevil oblíbený nápoj? A kdy se změnil do dnešní podoby?

Horká čokoláda pochází od původních obyvatel amerického kontinentu, kteří pili nápoj z mletých kakaových bobů studený bez přídavku cukru, zato hojně obohacený dalšími přísadami, jako je vanilka, skořice a hlavně chilli.

Protože boby obsahují alkaloid teobromin, který má podobné účinky na lidské tělo jako kofein, považovali Indiáni čokoládu za lék a afrodiziakum.

Do Evropy se kakaové boby a nástroje pro přípravu nápoje dostaly v roce 1528 s dobyvatelem Hernánem Cortésem, který je přivezl na dvůr španělského krále Karla V. Španělé si ovšem nechali tajemství tekuté čokolády pro sebe a do zbytku Evropy se slazená čokoláda rozšířila až v průběhu 17. století. Stejně jako u kávy bylo popíjení horké čokolády zprvu záležitostí vyšších vrstev.

Koncem 17. století Hans Sloane zkusil čokoládu smíchat s mlékem, v roce 1828 se pak holandskému chemikovi van Houtenovi podařilo oddělit od tučných bobů kakaový prášek, který se ve vodě a mléce rozmíchával mnohem snáze. Tak vznikl předchůdce dnešního instantního kakaa.

Chcete-li se přiblížit původní chuti čokoládového nápoje Indiánů, zkuste čokoládu ochucenou vanilkou nebo chilli. Odvážnější mohou rozpustit tabulku hořké čokolády v mléce nebo smetaně s vanilkou a opatrně ji ochutit odvarem z jedné chilli papričky bez semen. V našich automatech si můžete vybrat z klasické čokolády, krémové čokolády s přídavkem smetany a bílé čokolády legendární značky Van Houten.