Zelená linka NUOVO CAFFE - volejte zdarma

800 269 259

Servisní linka

PO - PÁ 8:00 - 20:00 hod
SO - NE 9:00 - 20:00 hod

 

NÁPOJOVÉ AUTOMATY A KÁVOVARY

Máte rádi dobrou kávu? Chcete zajistit kvalitní kávový servis?

Rádi Vám s tím pomůžeme.

 

NÁPOJOVÉ AUTOMATY

 

POTRAVINOVÉ AUTOMATY

 

AQUAMATY/VÝDEJNÍKY

 

Mezi faktory, které ovlivňují výslednou chuť a aroma kávy, patří teplota...

Mezi faktory, které ovlivňují výslednou chuť a aroma kávy, patří teplota, rychlost otáčení bubnu, tlak, ale i venkovní počasí, které může ovlivnit podmínky v pražírně. To vše poté pražič důkladně zvažuje při degustaci, na základě které později upravuje profil a natavuje ten ideální.

Zajímavé je, že kdybychom zalili zelená zrna kávy horkou vodou, bude to chutnat spíše jako zelený čaj než klasická káva, kterou známe.

Pražení kávy začíná tím, že se zelená zrna vsypou do předem rozehřáté pražičky.

V rotujícím bubnu se zrny, se postupně zvyšuje teplota, čímž se začíná měnit chemická struktura zrn. Škrob se mění na cukry a vytvářejí se některé kyseliny. Buben se neustále otáčí pro rovnoměrné pražení. Celková doba pražení je zhruba deset minut a je potřeba zohlednit celou řadu faktorů, abychom vytěžili z výsledně upražené kávy chuťové maximum. Po upražení se zrnka musí ochladit, aby nedošlo ke ztrátě éterických olejů a tedy i výsledného aroma. Poté se nechají zrnka čerstvé kávy asi dva dny odležet, aroma se postupně vyrovnává.

Jak změní stupeň pražení chuť kávy?

Stupeň pražení je jedním z faktorů ovlivňující výslednou chuť nápoje ve vašem šálku. Zjednodušeně řečeno určuje, jak se chuťová charakteristika kávy bude pohybovat na škále kyselost-hořkost. Zelená zrna jsou samozřejmě ta neupražená, poté se pražením jejich zbarvení mění na žlutou, světle skořicově hnědou, tmavě hnědou, mahagonově hnědou až po černou. Platí jednoduché pravidlo: čím je káva upražená více, tím je tmavší a má výraznější hořkost, a naopak: čím je káva upražená méně, tím je kyselejší a má světlejší barvu. Díky tomu jste schopni na první pohled rozpoznat chuťové vlastnosti kávy.

Stupně pražení kávy

  • Při „světlém“ pražení (platí pro stupně 1 až 4)káva získává lehce nahnědlou barvu, má silně nakyslou chuť.
  • Stupně 5 až 7 se nazývají „skořice“protože zrna při tomto stupni pražení získávají skořicové zbarvení. Tato káva má slabé aroma a v její chuti stále převládá kyselost.
  • Při „středním“ pražení (stupeň 8)jsou zrna mírně až středně hnědá, stále u nich převládá kyselá chuť, ale už není tak pronikavá, protože celková chuť je plnější.
  • Stupeň 9 se nazývá „high“. Tento stupeň pražení se vyznačuje středně hnědým zbarvením zrn a chuť je bohatší, začínají v ní vynikat chuťové složky kávy, jak jsme na ně zvyklí.
  • Názvem „city“ značíme stupeň 10.Kyselost je v chuti stále znát, ale chuť je bohatší a plnější. Tento stupeň pražení je vhodný pro přípravu kávy Americano.
  • Stupně 11 a 12 neboli „full city“poznáte podle tmavě hnědé barvy zrn, která často mívají olejnatý, mastný vzhled. Chuťově  převládá těžší, hořká příchuť, avšak bez kyselosti.

Jaký stupeň pražení zvolit pro který typ kávy?

  • Nižší stupně praženía to do stupně 9 dávají zpravidla vyniknout ovocným a karamelovým tónům kávy, což oceňují zejména příznivci příprav chemex, vacuum pot, french press apod.
  • Naopak od vyšších stupňů pražení můžete očekávat plnější tělo a důraz na hořkou složku, která více či méně potlačuje kyselost v chuti. Příchuť je tedy výraznější. Po takto upražených zrnech sáhněte pro přípravu espressa či americana.

Jak poznáme nekvalitní kávu?

  1. Zrnka by neměla být příliš světlá - nedopražená ani příliš tmavá tedy přepražená a mastná.
  2. Neměly by mezi nimi být žádná zdeformovaná zrna ani úlomky. Zrna by měla být celistvá, stejné velikosti i barvy. Neměla by být olejnatá.
  3. V kvalitní zrnkové kávě také nemají co dělat zrna napadená hmyzem, větvičky, aj.
  4. Ke kvalitní zrnkové kávě naopak patří silné aroma. Pokud vám káva nevoní, nebude vám ani chutnat.

 

Již od roku 1992 se staráme o Vaše kafe
bez starostí.